tisdag 7 april 2015

Tandpressning

Jag tror inte jag har tagit upp det förr, så jag tänkte ta upp det nu.

För ungefär 1,5 år sedan började jag få en otrolig spänningshuvudvärk i samband med en tung depression. Det tog inte lång tid innan jag började uppleva en slags ömmande känsla i käkarna och en dag när jag satt och åt fick jag spotta ut maten då det låg benbitar i den. Vilket visade sig vara smulor av en av mina visdomständer. Det tog sin lilla tid men jag kom tillslut fram till att jag inte gnisslade tänder som vissa gissat utan pressade tänder (i sömnen).

Jag vägrade gå till tandläkaren eftersom jag helt enkelt inte hade råd, men efter ett halvår var hela tanden borta och allt som återstod var ett köttigt hål i mitt tandkött. Jag förstod att jag inte hade något annat val än att gå dit ändå, och väl där fick jag veta att ytterligare en av visdomständerna var så sönderpressad att det enda som återstod var att helt enkelt dra ut båda två.

Enligt vårdguidens hemsida:
"Det är oklart vad som gör att man gnisslar eller pressar tänder i sömnen. Om man pressar tänder när man är vaken beror det oftast på stress och ökad anspänning.
.... Om man gnisslar eller pressar tänder när man sover finns det oftast ingen behandling som kan göra så att man slutar."

Så vad jag försökt med är helt enkelt att använda en bettskena (tyvärr spottar jag oftast ut den i sömnen), ta milda muskelavslappnande tabletter (vilket fungerade en tid, men inte nu längre..), samt somna till rogivande musik ifall att tandpressningen nu beror på att jag känner mig stressad.

Tyvärr verkar ingenting fungera på sistone och Mr Bitey väcker mig ofta flera gånger i början av natten för att han hör hur jag spänner käkarna tills det knakar ljudligt...



Det är lustigt hur kroppen börjar bete sig när något inte står rätt till. Insomnia, tandgnissling, upprörd mage, kronisk trötthet...
Min förhoppning är att käkarna blir mer avslappnade ifall jag börjar må bättre mentalt. Det känns i alla fall som den mest logiska och rationella förhoppningen.


Vikt: 71,5kg
Medicin: Vecka 7
Matvanor: Varierande - 2 mål om dagen + mellanmål