onsdag 16 februari 2011

Sjuka ideal

Det är ingen nyhet att idealen idag blir sjukare och sjukare, men någonstans inom mig har jag ändå oftast kunnat förstå till viss del varför de översminkade, datorredigerade och ibland plastikopererade töserna vunnit vår uppmärksamhet och ibland fått oss att vilja eftersträva den onaturligt släta hyn och kurviga slimmade kroppen.

Även om man förstår att det inte är naturligt så uppfattar vi det som vackert (självklart, hur mycket vi än envisas med att det är onaturligt och överdrivet så måste majoriteten av oss tycka att det är vackert, annars hade inte reklambyråerna fortsatt på samma spår i alla år).

Men när jag såg den här bilder (till vänster) när jag surfade runt på nätet efter underkläder så satte jag kaffet i halsen bokstavligt talat. För i detta ser jag INGET vackert. Hon ser ut som en orm med plasttuttar. Det ser så onaturligt ut att jag ärligt talat tror kvinnan ifråga inte existerar utan är en dataskapad varelse från topp till tå.
Att vilja ha fylliga mjuka läppar, stora glittrande ögon, bronsfärgad len hud, kvinnliga kurvor trots en annars smal kropp, långa eleganta ben.. Allt det kan jag förstå. Men INTE det där. Aldrig. Då skulle jag MYCKET hellre se ut som kvinnan till höger. Hon ser nämligen MÄNSKLIG ut. Hon har en platt mage OCH tuttar. Kurvig och kvinnlig. Nu vet jag att hon enligt många tillochmed skulle kunna klassas som tjock (vilket är skrattretande) men i mina ögon är det en väldigt vacker kvinna.


Jag grubblar väldigt ofta över om jag fått en vriden syn på vad som är för smalt eller för tjockt. Om jag nästan fått anorektiska tendenser som så gärna vill ner till 55-56kg när folk säger att jag redan är smal nog. Min Björnkille har många gånger sagt att jag inte behöver gå ner i vikt, och att han vill ha mig mjuk och go som jag är nu (och för +6kg sedan också för den delen) och absolut inte benig och hård. Har även en lätt överviktig sjuksköterska jag går till mellan varven som varenda gång påpekar att jag ser ut att ha magrat (jag hade nog tagit hennes oro på mer allvar om det inte vore för att hon även sa på det sättet när jag hade gått UPP några kilon...). I grund och bottnen VILL jag gärna ligga runt 56kg, men då ska jag hamna där för att jag äter BRA och BALANSERAT (detta inkluderar både dagligt intag av frukt & grönt likväl som en kaka till kaffet), inte för att jag bantar ner mig till det. Jag vill aldrig mer banta. Jag vill inte spendera mitt liv med att göra så mot min kropp när jag inte behöver banta, utan jag vill göra min kropp rättvisa genom att ge den vad den behöver så jag håller mig frisk och pigg.

Men jag tror inte jag fått vriden syn eller har sjuka mål för mig själv. Enligt BMI skalan hamnar jag inte på undervikt förrän vid 49-50kg, och så lite vill jag inte väga. Och när jag ser på bilder som är kända som "Thinspo" (pro-anorexia bilder och mantran) får jag rysningar av obehag. Jag tycker inte det finns något attraktivt alls med knäskålar som är bredare än låren, revben som sticker ut som vassa knivar eller en ryggrad som liknar klippiga bergen.

I och för sig.. som jag skrivit en gång för längesedan: Att svälta sig till en smal kropp är otäckt, men de som NATURLIGT har en sådan kropp, en medfödd ovanligt smal kropp, ser oftast inte otäcka ut. De brukar ha rosiga kinder och se både vackra och livfulla ut. En svulten kropp ser INTE ut på det viset. Jag påpekar detta enbart för att jag känt tjejer/kvinnor som varit naturligt pinnsmala, och de som svultit sig till det. Skillnaden är enorm, som svart och vitt.


Det här tycker jag är en bra bild över tre olika normala kroppstyper, och jag tycker alla tre är vackra.

Vad tycker ni?

7 kommentarer:

  1. Hejsan jag är en tjej på 20 år som just nu håller på att gå ner i vikt, jag fick nog, och nu är jag på gång. Det blev ett nyårslöfte jag håller, har redan lyckas gå ner 10 kg, men till min fråga, eller egentligen är det många frågor så jag undrar om vi skulle kunna ha lite mejl kontakt? Min mejl som jag använder är salongthess@hotmail.com hoppas du hör av dig Med vänliga hälsaningar salong thess

    SvaraRadera
  2. Gillade en sista bilden! Den ger en lite perspektiv. Man kan inte bli lika smal som tjejen till vänster och fortfarande se sund ut om man är byggd som tjejen till höger. Det är iaf vad jag tror!

    SvaraRadera
  3. Den vackraste på översta bilden och nedersta bilden tycker jag helt klart är vackrast! :)

    SvaraRadera
  4. Jag håller med. Idealet är helt förvrängt numer och det är ju ungarna som blir lidande tyvärr. Min 10 åriga dotter tycker redan hon var tjock när hon var 8 år. men hallo eller.... Sen är det ju så att man tycker om olika saker så är det bara.

    Kramen & ha en härlig helg!!

    i

    SvaraRadera
  5. Hallå! I höstas påbörjade jag en topplista med Sveriges alla hälsobloggar. Nu närmar vi oss 600 st men där är fortfarande en hel del som saknas. Eftersom du skriver om hälsa så vore det kul om du ville vara med :) http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

    SvaraRadera
  6. Det är tråkigt att folk ska behöva svälta sig och må dålig över sina kroppar,men jag antar att det är lika farligt att lida av fettma som att vara underviktig .en vist är det tragisk att många kvinnorja även män strävar efter att se fotoshopade ut men det är åxå så samhället ser ut

    SvaraRadera
  7. På första och sista bilderna, är kvinnorna till höger, heeelt klart, vackrast!
    Hur jag än sett ut, hur mycket jag än vägt - har de alltid varit min "dröm kropp". Jag har aldrig varit "smal", kommer aldrig bli och VILL inte bli. Jag skulle kunna döda för att se ut som tjejen längst till höger, på sista bilden ;) Haha!

    Tänkte bara slinka in: jag har fått operationstid nu! :D

    SvaraRadera