tisdag 20 december 2011

Baksidan

Jag skriver väldigt mycket positivt om magsäcksoperationer och jag känner lite nu att det är dags att ta upp det negativa. Jag vet inget om komplikationer såsom tarmvred, gallstensanfall med mera, men jag vet hur JAG och MIN kropp fungerar och vad den ibland råkar ut för, och det är väl det jag tänkte dela med mig av...


Punkt 1
Dumpningar. Vet att jag nämnt det flera gånger förr, men det borde ändå vara med på listan. Jag kan inte ens äta 3 rutor av en chokladkaka, dricka ett glas läsk eller äta 1,5dl nötter innan jag får en dumpning.

Dumpningar kan gestalta sig olika från person till person, för min del yttrar det sig som så att jag först blir otroligt trött och sömnig. Strax därefter kommer illamående, yrsel och magknip. Jag brukar somna av utmattning av de överväldigande känslorna och sova någon timme.



Detta tycker jag är både hemskt och bra på samma gång. Givetvis är det hemskt när det händer, men med tanke på att det ENBART händer när jag äter saker som choklad, chips och liknande så känns det som om kroppen helt enkelt reagerar på ett sätt den BORDE göra för ALLA människor när man stoppar i sig något onödigt. Om kroppen alltid säger ifrån när man stoppar i sig dåliga saker för den, men reagerar bra på näringsrik kost så skulle vi förmodligen inte ha samma problem med att äta så dåligt som vi har idag.

Jag vet att dumpning ofta kallas för komplikation eller biverkning av operationen, men jag ser det hellre som en felkorrigering. Min kropp har äntligen lärt sig att säga ifrån.



Punkt 2
Magsår/magont. Jag har nog aldrig i mitt liv provat på så mycket olika saker för att råda bot på halsbränna, sura uppstötningar, magsår, magont och magkatarr som jag gjort de senaste två åren. Jag har ALLTID proviva eller filmjölk med bra bakterieflora i kylskåpet numera, för jag kan aldrig veta när jag helt plötsligt får plötsligt magont. Ibland tar jag även till tabletter för magen när jag blir som mest desperat.


Det låter väl väldigt hemskt, men något jag insett är att detta INTE sker utan anledning som jag först trodde. Faktum är att jag insett mer och mer att magproblemen börjar oftast när något i livet är fel, och förvärras mer och mer om jag inte åtgärdar det som nu gör att jag mår dåligt. Min senaste relation t.ex. gav mig extrema magsmärtor, jag började överväga att ringa sjukhuset vissa dagar eftersom det aldrig ville ge med sig. Men så fort jag bröt med killen och åkte hemifrån några veckor så försvann magkatarren som i ett trollslag.

Ska väl dock tillägga att under de perioder jag hetsätit och tröstätit större mängder socker och fett så har jag fått en molande värk i magen dagen efter ätandet. Men eftersom tröstätandet hänger ihop lika mycket med det psykiska välmåendet som magkatarren gör har jag svårt att urskilja vilka gånger det är sockret eller den mentala hälsan som gnager sår i min mage.

Varför detta finns med på listan är för att jag ALDRIG hade sådana här magproblem innan operationen. Inte på den här nivån i vilket fall. Magen har blivit känsligare på många håll.



Punkt 3
Laktosintolerans, eller i mitt fall - laktoskänslig. Jag kan äta ost, äta mat med mejeriprodukter som kokats etc. Men att dricka ett glas mjölk eller dylikt är helt uteslutet. Alla mjölkprodukter som inte kan kokas (yoghurt, filmjölk osv) köper jag alltid som laktosfria numera.


Glass är HELT uteslutet även om den går att köpa som laktosfri. Jag är inte säker på varför jag reagerar så otroligt starkt på glass, men jag får som en kombination av dumpning och laktosintolerans-reaktion varje gång jag försöker äta det.



Punkt 4
Jag sitter just nu med en kopp kaffe och helt tom mage, trots att jag åt för bara en liten stund sedan. Varför? Jo för jag blev tvungen att gå in i badrummet och sticka fingrarna i halsen. Detta händer inte särskilt ofta, eftersom jag med tiden lärt mig vad för mat som jag bör undvika, men nu och då provar jag något nytt och då skiter det sig igen.

Så vad händer?
Jo matbitar fastnar och täpper till så att maten inte kan sjunka ner i tarmarna.

Ibland märker jag inget mer än att jag blir väldigt fort mätt, och att mättnadskänslan helt enkelt inte avtar. Dricker jag dessutom lite vatten efter en stund och sedan tar en kaffe på maten så börjar det inte bara kännas som att jag är mätt, utan som att maten långsamt fyller upp hela matstrupen. Det känns lite som att spricka från insidan (INTE mättnadskänsla eller illamående, utan fysisk smärta och obehag). Och hur åtgärdar jag det? Jo genom att sticka fingrarna i halsen och därmed tvinga magmusklerna att krampa tills vad som än fastnat lossnar och kommer ut.


Det är inte en särskilt rolig komplikation. Trots att det händer väldigt sällan så reagerar folk alltid lika starkt när de hör att jag kräks inne på toaletten, och min nonchalans över det hela tycks bara oroa dom ännu mer. Kanske grubblar de över om jag håller på att utveckla bulimi eller liknande... Men när man kräks med flit mer sällan än en gång i månaden tycker jag inte det är något att oroa sig över personligen. Dessutom brukar jag ofta äta något ungefär en timme senare för att försäkra mig om att det som fastnat försvunnit och att "vägen är fri" i mig.

Men även om detta är den mest påtagliga och ständigt återkommande komplikationen för mig så tycker jag inte att det är något att gnälla särskilt mycket över. Jämfört med mina fysiska krämpor och dåliga psyke jag hade som tjock så är detta rena rama solresan i jämförelse.



Varje människa måste väl själv avgöra vad de kan leva med. Själv känner jag att de komplikationer jag lider av inte är något att tjafsa om. Livskvalitén i helhet har ju förbättrats så mycket på alla andra punkter! Men det är ändå värt att poängtera att man eventuellt byter ett elände mot ett annat när man opererar sig.



Ni som har opererat er:
Har ni några komplikationer efter ingreppet och vad tycker ni om det?

Ni som ska operera er:
Är ni oroliga över att få komplikationer? Vilka?

Ni som varken har eller ska operera er:
Har ni några tankar om detta?

9 kommentarer:

  1. Jag är sjukt orolig för näringsbrist. En anhörig till mig har fått svåra komplikationer av sin näringsbrist. och näringsbristen finns pga gastric by pass. Hon har legat inne på sjukhus i flera omgångar, en gång i 13v på raken med dropp osv. så det handlar inte om att hon äter fel, det handlar om att kroppen inte kan ta upp det hon behöver,ens med dropp.

    Sen är jag såklart rädd för allt som kan göra ont, tarmvred osv..

    just nu inväntar jag en koloskopi där läkaren vill undersöka hur min tarm tar upp näring, ifall det skulle vara som min släkting. Är det så, får jag en sleeve. Är det inte så, så får jag en gbp. Gbp är jag livrädd för.

    Kolla gärna runt i min blogg om du vill lära känna lite kring hur jag tänkt kring gbp och mat. Den är inte i närheten av så detaljerad och fin som din blogg, men det är mina känslor på pränt. :)

    KRAM
    113

    SvaraRadera
  2. Jag opererade mig i maj 2010 och är supernöjd! Jag dumpar också lätt, det får absolut inte gå för fort med ätandet, då är det kört. Oavsett vad jag äter.

    Kan inte heller äta godis men har ingen lust att göra det heller. Får nämligen kramp i käkarna om det är sötsaker =)Och dumping efter typ tre bitar Winegum.

    Har varit om att mat har fastnat ett par gånger, den senaste blev jag desperat och ringde kliniken för att få hjälp. Inget hjälpte. Till sist, när jag stoppade fingrarna i halsen för sjunde gången och hade hällt i mig kolsyrad läsk lossnade fiskbiten. Den gjorde fruktansvärt ont!

    Har Omeprazol mot halsbränna på recept och äter det dagligen. Jättekänsligt med just det.

    Smakförändringar. Stoooora smakförändringar. Det gör inte mig ett dugg, jag provar mig fram =) Senast var det glögg och jag kände vilken hemsk grimas jag gjorde. Fy f-n, vad det var äckligt. På tok för sött och smaken var vidrig! Att be mig smaka av maten är en mycket dålig idé. Chips smakar socker eller bara fett, choklad smakar bara fett, vaniljglass smakar absolut ingenting alls, ingen glass smakar nåt förutom Ben & Jerrys, som jag dumpar på efter 2 matskedar =)

    Men... vågen visade på 120+ när jag opererades. Idag stod det en 7:a först på vågen och jag är så otroligt stolt över mig själv!
    Mitt hetsätande har ersatts av träning och det funkar kanon.
    Numera får jag cravings efter sallad =) Galet, men så underbart!

    God Jul, kära du!

    SvaraRadera
  3. Jag opererade mig i februari 2011 och har "bara" drabbats av dumping och eventuell magkatarr. Jag var till akuten två gånger i sommar för jag hade så ont magen och kunde inte äta, så pga diabetesen och operationen valde jag att åka in. De trodde att det var magkatarr och jag fick tabletter för det. Men efter det har jag inte drabbats av några andra komplikationer, peppar peppar!

    SvaraRadera
  4. Jag har inte dumpat så mycket men när jag gjort det har det varit fruktansvärt, smärtan har varit det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Det svåra är att jag åt saker som jag tidigare kunnat äta. Men kanske lite större mängd dessa gånger... vet inte riktigt. Men detta har gjort mig jätterädd och jag är jätteförsiktig numer.

    För övrigt så är jag också laktosintolerant. Kan äta ost och även mat som innehåller mjölk (såvida det inte är så mycket) men inte rena mejeriprodukter som ett glas mjölk eller tallrik fil osv.

    Har också problem med glass. Inte att jag dumpar men att jag mår jätteilla, trots att jag ätit laktrastabletter till. Endera funkar inte tabletterna eller så är det något annat med glass som ställer till det. Vet inte men undviker glass nuförtiden.

    Det där med bitarna som fastnat har jag inte råkat ut för och hoppas att jag slipper. Jag har aldrig kunnat stoppa fingrarna i min hals och framkallat kräkreflexer. Får nästan panik vid tanken :)

    Inte heller har jag problem med halsbränna och liknande. Trodde inte man kunde få det...man har ju ingen magsyra i magsäcksfickan....? fattar inte hur det hänger ihop...

    Sen vill jag bara säga att du skriver mycket tänkvärda saker och det är mycket intressant att läsa din blogg.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej! Kul att du ville läsa :)
    Jo, jag är rädd för en gbp för att inte få mig tillräckligt med näring. Min mor (och min syster) har de problemen. Det har lett till bla personlighetsförändringar, minnesstörningar och hetsigt temperament. Samt följsjukdomer till följd av näringsbristen, stor smärta i ben tex och en hel massa mer.

    Nu är ju jag yngre än vad de var när de opererade sig, så för mig som dessutom är frisk annars (om vi bortser från själva vikten) har ju bättre förutsättningar.

    Nu inväntar jag en koloskopi och får veta hur mitt näringsupptag idag fungerar och läkarna ska ta ställning mellan sleeve och gbp efter det. Så nu känner jag mig tryggare.

    God fortsättning!

    //113

    SvaraRadera
  6. Jag är inte speciellt orolig för min framtida gbp opertion. Jag vet om alla komplikationer såsom infekterade stygn som bildar ett 7 cm långt hål, såsom att mrsa vid operationen och det inte läker(detta har hänt två jag känner).
    Jag vet även om att stoppa fingrarna i halsen tricket.

    Jag känner mig inte orolig. För jag tror att så länge jag äter rätt och rör på mig rätt och bygger muskler under tiden jag går ner i vikt och följer kostråden så kommer jag inte få näringsbrist. Det är min övertygelse.

    SvaraRadera
  7. Jag är liksom min mamma laktosintolerant och reagerar även på mycket små mängder.

    För några veckor sen upptäckte jag dock förvånat att min mamma hade vanlig yoghurt i kylen. Tänkte att hon hade köpt fel och skulle varna (då vi är så pass känsliga) men hon berättade att hennes väninna som är kostexpert och även hon laktosintolerant, hade sagt till mor min att det är extremt få som reagerar på laktosen i yoghurt. Så nu äter vi vanlig yoghurt utan problem! Kanske värt att testa då det finns massvis med fler smaker när det inte är laktosfritt?

    SvaraRadera
  8. gjorden en gsb maj 2011 o en vecka efter op blev jag inlagd akut för magsmärtor det vissade sig att det blivit en inflammation i nya magsäcken så blev inlagd 1v med de ena o de andra så som dropp av olika saker. Sen rullade allt på kanon efter det tills för ca 2 månader sen då jag fick akut ont i magen trodde de var problem med tarmarna eller blindtarmen för hade sån smärta som jag aldrig varit med om men det vissade sig typ att vara en slags influensa som jag hade åkt på.
    Nu fungerar allt kanon igen ända jag fortfarande dumpar på är ägg men allt annat kan jag äta.

    SvaraRadera
  9. Jag gjorde en gbp för ett ås sedan. Jag har endast märkt av dumping om jag äter fel och då blir jag sjujävla trött och måste sova en stund. Ofta får jag jättelågt blodsocker en stund efter jag dumpat och det tycker jag är värre än själva dumpningen. Jag blir skakig och kallsvettas. Jag har även blivit laktosintolerant. Men på det hela taget så är jag nöjd med min operation.
    -40 kg är skönt.

    SvaraRadera