fredag 9 december 2011

Monstret Glufs-glufs har en kompanjon

Det känns enklare att ge mina dåliga sidor namn och personligheter. Det är ett sätt att distansera men ändå acceptera sidor jag tidigare inte velat kännas vid. Som Monstret Glufs-glufs.

Hur jag beskriver Monstret Glufs-glufs: Han är ett lömskt litet monster med stort gap som bor i min mage. I åratal levde han där utan att jag visste om det, han rev med sina klor mot magväggen och fick mig att äta för mycket, för ofta och helt fel saker. Varje gång jag blev glad eller ledsen så rev han lite extra i magen för att jag skulle äta mer. En dag upptäckte jag den lilla skiten och fjättrade fast honom i en bur. Ibland smiter han ut, ibland skakar han burgallren i frustration. Men han bor där och kommer alltid bo där.

(Ritad av John Cherevka)

Det är ett lustigt och skönt sätt för mig att prata om min missbrukar-relation till allt ätbart. Istället för att säga till folk att jag är lika beroende av chips och choklad som en alkoholist är beroende av sprit så beskriver jag det lilla ettriga monstret i mig. Istället för att förklara för någon att jag kan äta tills jag får magsmärtor och vill kräkas (precis som vissa skär sig med rakblad tills de blöder) - så säger jag att Glufs-glufs rymt ur sin bur och att jag försöker låsa in honom igen. Kanske tycker andra att det är barnsligt eller larvigt, men för mig har det blivit ett sätt att hantera mitt eget beteende.


Och nu har jag insett att Monstret Glufs-glufs har en kompanjon i min kropp. Dock bor de på olika våningar då kompanjonen är bosatt i min hjärna. Fröken Needy kan vi kalla henne. Dom har definitivt samarbetat genom åren och tillsammans bidragit till att jag både mått dåligt men också ätit mina känslor.

Jag insåg redan för flera år sedan att jag hade en sida som inte var särskilt smart. Jag trodde länge att "hon" bodde i mitt hjärta. Att det var den delen av mig som var hoppfull, drömsk, osjälvisk och romantisk. Jag började referera till mig själv själv som tu-delad. Jag hade en sida som var som en kärlekskrank tonårsflicka och en sida som var mer vuxen, hård och praktisk. En mer logisk sida som fick hålla tillbaka den naiva kärlekskranken för hennes eget bästa.
Men nu börjar jag inse mer och mer att det inte är någon liten kärlekskrank som sitter och gnager på hörnen av mitt hjärta, utan det är Fröken Needy som bor i min hjärna men nu och då går ner en våning för att peta på hjärtat för att lura mig.

Fröken Needy är den delen av mig som hatar att vara ensam. Delen av mig som behöver bekräftelse, som säger åt mig att minimera mig själv och forma mig efter andras tycken och tänk. För bekräftelsens skull. Jag ger henne näring genom att agera pass-opp, höja män till skyarna och på det sättet få höra saker som att jag är "världens ultimata flickvän", "giftas-material", "underbar" etc. Och det är helt definitivt hon som får mig att bete mig på ett sätt som lockar till sig mansbarn. Män som vill bli "mammade". Dom är så enkla att tillfredsställa.

Det är en sak att veta om att man har en sån sida, vara vagt medveten om det. Men nu när jag beslutat mig för att inte ha något förhållande, att jag måste vara för mig själv och göra lite inre-sökande så hände något. Jag hamnade i en situation då jag blev tvungen att säga rakt ut till en väldigt fin kille att jag inte tänkte eller ville ha något förhållande, men kunde tänka mig att vara vänner... Det är första gången i mitt liv som JAG yttrat dessa ord. Första gången i mitt liv jag tyckt väldigt mycket om någon men ändå "tackat nej".

Och vad hände så fort jag yttrat orden högt och gjort mitt beslut till verklighet? Jo, jag fick samma känsla som när jag låste in Monstret Glufs-glufs, fast istället för att känna det som att ett monster satt och skakade galler i min mage så kändes det som att någon började gallskrika i mitt huvud. Och Fröken Needy skriker fortfarande fast att det har gått flera dagar.



Faktum är att den här killen är en återvändsgränd. Det är lite därför jag valt att lära känna just honom. Det finns verkligen inte en chans på miljonen att han är framtida-pojkvän-material (av skäl jag inte tänker gå in djupare på). Men ändå skriker Fröken Needy som besatt? Ändå försöker hon övertala mig att jag visst kan hoppa in i ett förhållande. Att jag skulle må bra av det. Hur sjukt är inte det här? Jag upplever samma känsla av "förälskelse" jag har gjort genom åren, och jag börjar bli smått orolig på allvar. Kanske vet jag inte vad kärlek är? Kanske är det Fröken Needy som klämt åt mitt hjärta varje gång hon får bekräftelse oavsett vem snubben ifråga är. Jag trodde aldrig att jag skulle vara en sån människa, en känslo-missbrukare. Någon som när sig på känslor, bekräftelse och uppmärksamhet. Som vill ha någon bara för att slippa vara ensam.

Men Fröken Needy kan skrika hur mycket hon vill. Förr eller senare kommer jag få på henne en munkavel och då slipper jag höra skriken. För nu är det dags att sluta lösa mina problem på det här självdestruktiva sättet. Det hjälper varken att hets-äta eller välja att spendera sin tid med någon enbart för bekräftelsens skull. Det löser inget. Det får mig inte att växa som person.

Nu oroar jag mig bara för hur många fler ovälkomna gäster som kanske vistas i min kropps hörn och vrår.


Har ni några sidor som ni helst velat blunda för att ni har?
Har ni lyckats ta kontroll över dåliga sidor hos er själva?

3 kommentarer:

  1. Jag har läst din blogg i snart ett halvår, men aldrig kommenterat eftersom jag snudd på alltid läser bloggar i mobilen och det är så drygt att skriva kommentarer med den.

    Hursomhelst: Ville bara säga att jag tycker hemskt mycket om din blogg. Du är modig som vågar ifrågasätta dig själv, dina invanda tankar och mönster, och dessutom delar med dig av processen. Det är jädrigt slitigt att aktivt försöka förändras!

    Gissar att många av dina läsare hittat hit för att de på något sätt är intresserade av att läsa om överviktsproblematik. Är själv inget undantag - gjorde en GBP för snart ett år sedan. Har mått (på det stora hela) jättebra efter op:en, och har nu bara ca 7 kg kvar till normalvikt.

    Jag känner så väl igen mig i det du skriver, både om Monstret Glufs-glufs och Fröken Needy! Mitt eget monster har jag känt till i många år, men det var inte förrän jag läste ditt senaste inlägg som jag på allvar kunde erkänna att jag dessutom har en känslomässig skrikmaja som jag måste lära mig hantera. Jag har förklarat mitt beteende och mina känslor med att jag har lätt att bli uttråkad i relationer, men det är faktiskt inte det som är kärnan.

    Tack, både för en mycket bra blogg i stort, och för att du petat hål på en av mina inre bubblor.

    Hälsningar från ett snöigt Norrland!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet :)

    Tror många känner igen sig i det här!

    Jag själv försöker nog tänka mer på att göra saker för MIG. Investera min tid för att göra det bättre för mig själv i framtiden. Försöker stanna upp och tänka "Hur kommer det jag gör nu göra nytta för mig själv i framtiden?"

    Det kan tom vara mysigt att tänka "Oavsett vad som händer så har jag alltid MIG SJÄLV." Det är då man inser att man måste vara snäll mot sig själv och ta hand om sig själv :) Om man jobbar mer med sig själv, känner efter, tänker efter och ifrågasätter sig själv så tycker man mer om att vara sig själv!

    Flummigt, men jag tror du förstår vad jag menar!

    /J

    SvaraRadera
  3. känner igen det där monstret... bara det att jag får inte ont i magen, jag får inga känslor av att vilja spy.. min magsäck tycks vara gränslös!!!
    nu sätter jag stopp för mig själv! har gått upp 6kg sedan årskiftet efter att ha gått ner 40kg varav 34kg var gravidkilon, och 6kg gick av bara farten! det tog 8mån att gå ner dessa 40kg!
    sedan dess har jag hamnat i gamla vanor, jag har problem med mina hormoner också ska tilläggas..

    men nu får det vara nog!!!
    vill inte vara stor, vill inte känna mig såhär, vill inte äta ihjäl mig.
    har idag ett bmi på 32,8 och vill gå ner 9kg till att börja med, då hamnar jag på bmi 30 och en vikt på 95kg, jag är 178cm lång. :)

    vill ner till 80kg, men en sak i taget..
    har en förmåga att bli för manisk och det blir för mycket... pallar inte särskilt länge då.
    men får ta små små steg i taget så SKA det gå. :))

    det är NU eller ALDRIG känns det som! jag är 28år, fyller 29år om 2½mån... jag blir inte yngre och ju äldre man blir desto svårare sägs det ju vara att gå ner i vikt!

    har läst psy a och psy b, och man INSER myyyycket om sig själv under studiernas gång!
    insåg att jag tröståt, så fort jag fick en besvikelse så ville jag ha chips NU NU NU!
    så jag har nu varit chipsfri sedan 1mån tbx!

    chips är min stora last, och antagligen "min stora tröst med":.

    det övriga onyttiga jag trycker i mig på helgerna är av vana att man "MÅSTE" ha något att tugga på framför tvn! Varför eg?!:(
    Känner mig nästan rastlös när jag sitter där i soffan UTAN att ha något att tugga på! Känns skitjobbigt, och jag förstår inte varför!!!

    Så nu ska jag SKÄRPA mig! :))

    Hoppas det går bra för dig, och BRA att du säger ifrån till dig själv! Heja heja!
    /malin

    SvaraRadera