fredag 29 maj 2009

Sliskiga drömmar (Flyt dag 5)

Jag har infört en taktik för varje gång jag öppnar kylskåpet nu. Jag håller andan. Detta för att matlukten inte ska överrumpla mig så jag gör något dumt. Har snart flytit i en vecka, så fan ta mig hellre än att jag dabbar mig nu!

De enda 'misstagen' jag gjort under flytet var en liten sallad (ca 3dl) på tisdagen med ananas, gurka, tomat, morötter & kål (varken ost, dressing, vinäger eller annat som faktiskt gör sallad gott), och igår åt jag en morot. Känns inte som några jätte farliga misstag.

Drömmer hela tiden om mat dock, och det lustiga är att jag inte drömmer om LAGAD mat (det är typ allt jag kan tänka på vaken tid), utan jag drömmer om vita-chokladbakelser, mörk chokladpudding och annat jätte sötsliskigt. Jag menar.. de senaste tre dagarna har jag nästan kunnat döda för något salt? Är så URLESS på allt detta söta. Så VARFÖR drömmer jag då om bakverk?!

Nu är i vilket fall EKG:et och blodproverna avklarade. Har även fått hem strumporna och Bity timern. Mamma ska ge mig en dosett sa hon tidigare i veckan, så jag behöver inte köpa någon.


Det jag inte haft orken till ännu är storkoket. Jag MÅSTE verkligen göra det, och det kommer nog bli en ovanligt rolig dag eftersom jag kommer få smaka en tesked här och där för att kolla av kryddningen. Har bara lite svårt att hitta recept, gillar inte så många soppor. Det påminner mig även!! Ska ge mig ut till någon hälsobutik nästa vecka och leta protein-pulver, då jag hört att det kan vara bra att ha på/i mellanmålen efter op.

Ps. Mors dag på söndag, å jag har köpt apelsintryffel å gömt i skafferiet som hon ska få. Får hoppas dom smakar! :)

onsdag 27 maj 2009

Irriterad

Suck suck suck suck dubbelsuck.
Då hade jag ringt och beställt tid för EKG & blodprov i god tid, och så ringer dom från min vårdcentral IDAG, dagen innan jag skulle dit, å säger att min vårdcentral inte kan ta ekg på mig. Utan att jag måste vända mig till stans sjukhus.

TACK SÅ MYCKET!
Hoppas verkligen jag hinner få en tid i tid nu, eftersom jag ska in till sjukhuset där jag ska opas den 4:e för lungröntgen, och att dom förmodligen vill ha blodproverna och ekg:et vid det laget!

Är kanske lite överkänslig just nu, men hela kroppen värker, som om jag haft ett hårt träningspass och nu har extrem träningsvärk. Eller som när man dricker alkohol så snabbt att man får som en "ilande"/värkande känsla i hela kroppen... fast nu är den konstant..
Undrar om det beror på flytet? Att det gör ont att vänja sig på nåt vis?

Well well. Nu ska jag iaf ringa runt och försöka bönfalla om hjälp.

Ps. Blev väckt av kvinnan från vårdcentralen, så jag hann inte reagera så mycket på vad som sas, hann inte bli arg heller... men hon bad om ursäkt typ 5ggr och försäkrade att hon skulle ta ett ordentligt snack med sköterskan som bokat in mig för något de inte ens utförde på vårdcentralen. Känns skönt det iaf, att hon kanske förstod att det här kan ställa till det för mig.

Pps! Var ute med min kära mamma igår, och berättade om mina funderingar på att köpa en våg innan op. Hon sa
M: "jamen vänta till efter op iaf"
varpå jag riktigt snäser
F: "varför då?! man vill ju börja väga sig nästan DIREKT! Nej jag tänker faktiskt köpa den innan"
och hon bara ler sådär dämpat som hon gör när jag snäser åt henne... sen ringde hon upp mig igårkväll och berättade att hon & pappa redan köpt en våg i glas åt mig, men att jag inte skulle fått den förrän efter op egentligen. Det var därför hon försökt lite smått att övertala mig att vänta med våg-köp. Gissa hur dum & kass jag kände mig? Såg till att VERKLIGEN tacka jättemycket. Mina föräldrar är så snälla, och jag märker det inte alltid!

- - 1 timme senare - -
PJUH! Ringde sjukhuset å förklarade missödet, varpå killen jag pratar med förklarar att de har drop in på sjukhuset, å att jag kan komma in imorgon eller idag (fast idag är jag upptagen). WOHO!! Nu är min dag räddad (:

måndag 25 maj 2009

Flytet har börjat

Det är dag 1 på flytet och jag tycker redan det är besvärligt. Inte att det är äckligt eller så, bara att jag hatar att ha en kurrande mage. Tror nog jag kommer fixa det här faktiskt.

Min sista måltid var fantastisk:

Först fick jag en entrédrink.
Den hade exotisk smak och pappa hade stoppat
i en massa jordgubbar & apelsinbitar.

HUVUDRÄTTEN:
Kycklingbröst m. friterad klyftpotatis
Marinerad & stekt, serverades med broccoli,
minimorötter & rödvinsås gjord på grädde
& kantareller

DESSERTEN:
Friterad camenbert
med varm hjortronsylt, friterad
persilja & jordgubbar med grädde

Kan inte fatta att jag ska opas om två veckor? Jag kan inte greppa det. Känns overkligt. Men gud vad lycklig jag är! ÄNTLIGEN äntligen äntligen!

Ps. Man kanske skulle köpa sig en redit snygg våg så det blir riktigt KUL att väga sig sen? ;)











Pps. Jag hade slutat röka innan jul... men råkade hamna i rökträsket igen. Så nu har jag köpt Champix (en receptbelagd men VÄLDIGT VÄLDIGT bra medicin som hjälper när man ska sluta röka/snusa). Och mitt rökstopp blir Måndag 1 Juni. 8 dagar innan min op. Allt i mitt liv ska bli till det bättre nu!!

söndag 24 maj 2009

Dröm om äpple

Inatt drömde jag
att jag vaknade upp färdig opad och inte kände något alls. Sen fick jag så bråttom ut att jag bara grabbade ett äpple i näven och började äta i farten.
När jag ätit upp nästan hela äpplet kommer jag ihåg att jag inte borde äta mat som tuggas, och definitivt inte så snabbt. Plötsligt får jag smak av magsyra i munnen och börjar känna mig illamående. Jag kasta iväg resten av äpplet och sätter mig ner. Hela världen börjar snurra och det gör ont i magen.


Undrar om det är så det kommer kännas vid en dumpning? Drömmen var inte hemskt för övrigt, bara lite obehaglig, och underlig. Jag äter inte äpplen? Jag hatar ju äpplen...

Idag ska jag hem till mina föräldrar för att bli bjuden på min sista måltid. Imorgon börjar jag flyta. Tänk, om två veckor ska jag faktiskt opas??

Har iaf köpt alla flytprodukter, shaker, och förkylnings-förebyggande preparat jag ska ta så jag inte blir förkyld innan op. Längtar tills bity timern dimper ner i brevlådan också.

onsdag 20 maj 2009

Planeringsdags?

Mina underliga känslor har övergått till ett slags bedövat lugn. Jag behöver inte ringa och bråka mer, jag behöver inte vänta mer, jag behöver inte hela tiden tänka "efter jag fått min op". DEN tiden är här nu, så nu får jag göra en kraftansträngning de närmsta 2½ veckorna, och sedan är det över. Sedan börjar mitt nya liv. Jag känner mig så... fridfull?

I vilket fall så sitter jag här och planerar lite. Måste planera MYCKET mer. Är osäker på vad för slags soppor och puré jag ska äta efter op, och jag är osäker på vilka flytprodukter jag ska köpa. Är även osäker på exakt vad jag ska packa med mig till sjukhuset.

men det jag HAR kommit fram till denna veckan är:

20 MAJ (onsdag)
• Beställ bity timern & T.E.D strumporna

21 MAJ (torsdag)
• Ring vårdcentral o beställ tid för EKG å blodprov

22 MAJ (fredag)
• Köp dosett, flytprodukter, vitlökskapslar, enchinagard

23-24 MAJ (helgen)
• Ät sista måltid hos föräldrarna.

och inför de två sista veckorna innan op:

(
VECKA 1) 25-31 maj
• Börja flyt
• Gör stort soppkok
• Planera matschema (för närmsta tiden efter op)
• Tvätta & packa väska
• Ta blodprov & EKG på VC

(VECKA 2) 1-7 juni
• Fortsatt flyt, men även öva att äta var 3:e timme + äta långsamt med sked.
• Färdigställ planerat matschema
• Lungröntgen & incheckning på sjukhuset


Nej nu måste jag betala för bity och mäta benen så jag kan beställa strumporna. Seeya!

Snurrig

Alla känslor just nu gör mig helsnurrig. Rädsla, glädje, drömmar, oro, förhoppningar, etc. Har hittills inte köpt något eller riktigt GJORT något alls. Men det börjar definitivt bli dags. Blodprov å inköp av flyt å gud vet allt. Ojoj.

I vilket fall läste jag på Raventears blogg att det är en rimlig förväntan att gå ner 10-15BMI enheter efter op.

Så jag räknade efter för egen del.

Jag väger 108kg just nu, och har ett BMI 42.2
minus 10bmi enheter = 82kg (BMI 32)
minus 15bmi enheter = 70kg (BMI 27.3)

Och jag har ju satt målvikt vid 65kg, vilket innebär att jag vill gå ner 16.8BMI enheter. Känns jättebra! Är knappt två BMI enheter över förväntan, så det borde ju inte vara omöjligt!

BMI 42.2 = 108kg
minus 16.8bmi enheter = 65kg (BMI 25.4)

Jag undrar hur snabbt eller långsamt jag kommer gå ner i vikt? De flesta verkar det gå stadigt men långsamt för. Och jag undrar om jag kommer gå ner så mycket att jag blir nöjd?

Alla dessa funderingar...

Källa för BMI: Räkna Ut Ditt BMI

fredag 15 maj 2009

Operationsdatum

Det är en underlig känsla jag har inom mig.

Alltid när jag önskat och längtat efter något har jag blivit helt olidligt lycklig när jag tillslut får det... men när man önskar och längtar efter något som kommer ändra hela ens liv, och förmodligen vara så jobbigt vissa dagar att man önskar att man aldrig gjort det, hur kan man då vara glad när man tillslut får det?

När jag fick samtalet tjöt jag av lycka och lättnad. ÄNTLIGEN, äntligen var det MIN tur! Men inom loppet av bara några minuter ersattes lyckokänslan av förtvivlan och rädsla.

All tid som jag fått vänta har vaggat in mig i en slags drömkänsla. En känsla av att det bara var ytterligare en av mina fantasier som aldrig kommer bli verklighet. Och att då plötsligt stå öga mot öga med att det slår in, det känns skrämmande.

Så jag är lycklig, lättad, rädd, och smått förtvivlad.

Nu måste jag stålsätta mig, planera och förbereda. Men jag känner mig så blind och handlingsförlamad...

Men om det är något jag vet, så är det att jag INTE kommer backa ur. Det är bombsäkert med mig, jag är en person som gör saker trots att jag är fullständigt livrädd, för det gynnar aldrig att ge efter för rädslan. Man lever bara en gång!

Den 8 Juni Fattie...
Det är dagen då ditt nya liv börjar.